Με το καλοκαίρι να πλησιάζει, νομίζω ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τις συνέπειες της θερμοπληξίας. Δεδομένου ότι τα σκυλιά δεν μπορούν να ιδρώσουν, ο μόνος τρόπος που μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους είναι να λαχανιάσουν.

Οποιοσδήποτε σκύλος μπορεί να υποστεί θερμοπληξία αλλά, μερικές ράτσες σκύλων είναι πιο πιθανό από άλλες να δυσκολευτούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Εδώ θα βρείτε 7 ράτσες που είναι πιο πιθανό να υποστούν θερμοπληξία.

 

#1 – English Bulldog

Οι βραχυκεφαλικές (με επίπεδη όψη) ράτσες σκύλων είναι οι πιο επιρρεπείς σε θερμοπληξία διότι τα ρουθούνια και οι αεραγωγοί τους είναι πιο στενά, και ειδικά τα μπουλντόγκ που διαθέτουν πιο επίπεδο πρόσωπο από τις υπόλοιπες ράτσες. Δυσκολεύονται να αναπνεύσουν όταν ασκούνται υπερβολικά, ειδικά στη ζέστη. Προσπαθήστε να τα βγάζετε βόλτα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες τους θερμότερους μήνες.

 

#2 – Chow Chow

Τα chows έχουν ένα εξαιρετικά παχύ τρίχωμα που μπορεί να τους προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας τους, ειδικά όταν δεν είναι καλά βουρτσισμένο το τρίχωμά τους. Μερικοί ιδιοκτήτες επιλέγουν να κουρεύουν πολύ το σκυλί τους και αυτό είναι πιο επιβλαβές για την υγεία τους διότι, ο ήλιος έρχεται απευθείας σε επαφή με το δέρμα του. Θα πρέπει να είναι πάντα χτενισμένα ώστε, ο δροσερός αέρας να εισέρχεται στο δέρμα του σκύλου σας.

 

#3 – Pug

Αυτή η ράτσα είναι πιο επιρρεπής στην παχυσαρκία, γεγονός που τα καθιστά ακόμη πιο δύσκολο να αναπνεύσουν και να δροσιστούν. Τα Black Pugs είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε θερμοπληξία. Μην τα αφήνετε να τρέχουν στη ζέστη της ημέρας.

 

#4 – Alaskan Malamute

Αυτά τα σκυλιά έχουν εκτραφεί για να σέρνουν έλκηθρα στην Αρκτική. Το παχύ τους τρίχωμα είναι ιδανικό για να τα κρατήσει ζεστά το χειμώνα αλλά, το καλοκαίρι μπορεί να τους δημιουργήσει πρόβλημα. Θα πρέπει και αυτά να είναι πάντα χτενισμένα και να βγαίνουν κυρίως νωρίς το πρωί ή το βράδυ.

 

#5 – Boxer

Τα Boxers έχουν πολλά αποθέματα ενέργειας που μπορεί να μην σταματήσουν το παιχνίδι τους ούτε για να πιούν λίγο νερό. Η κοντή τους μουσούδα τους καθιστά δύσκολη την αναπνοή. Αναγκάστε τους να κάνουν διαλείμματα εάν παίζουν έξω και αποφύγετε το πολύ τρέξιμο τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

#6 – Cavalier King Charles Spaniel

Η κοντή τους μουσούδα δυσκολεύουν την αναπνοή τους και επίσης είναι αρκετά επιρρεπής στην παχυσαρκία. Θα πρέπει να διαχειριστείτε το βάρος τους και να αποφύγετε να τα αφήνετε να τρέχουν στη ζέστη.

 

#7 – Pomeranian

Αυτά τα σκυλιά διαθέτουν παχύ τρίχωμα και κοντή μουσούδα, και αυτά μπορεί να τους οδηγήσουν σε θερμοπληξία. Ακριβώς, όπως και με τα chow chow, το πολύ κοντό κούρεμα δε θα τα βοηθήσει. Φροντίστε να είναι πάντα καλά χτενισμένα και περιορίστε τους μεγάλους περιπάτους, ειδικά τις πιο ζεστές ώρες.

 

Σώστε το σκύλο σας από τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας περιλαμβάνουν διάρροια, ναυτία, έμετο, γρήγορο λαχάνιασμα και το εσωτερικό των αυτιών τους γίνεται ερυθρό. Εκείνη τη στιγμή θα πρέπει ο σκύλος σας να μπει μέσα και να καταναλώσει άφθονο νερό (όχι κρύο). Βρέξτε το δέρμα με χλιαρό νερό και αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δε θα προκύψει κάτι μόνιμο στην υγεία του.

Η θερμοπληξία μπορεί να γίνει θανατηφόρα αλλά, εύκολα μπορεί να αποφευχθεί. Να έχετε πάντα υπόψη τη θερμοκρασία όταν ο σκύλος σας παίζει έξω και ΠΟΤΕ μην τον αφήνετε στο αυτοκίνητο χωρίς επίβλεψη, ακόμη και για λίγα μόνο λεπτά.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ποια Ράτσα σκύλου Χρειάζεται τις Μεγαλύτερες Βόλτες;

Ποια Ράτσα σκύλου Χρειάζεται τις Μεγαλύτερες Βόλτες;

Πόση ώρα θα πρέπει να βγάζετε βόλτα το σκύλο σας κάθε μέρα; Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όλες τις μεταβλητές – την ηλικία, την κατάσταση της υγείας του σκύλου, την εξωτερική θερμοκρασία και φυσικά τη ράτσα του.   5 Ράτσες Σκύλων που Χρειάζονται 2 Ώρες Βόλτας...

Διαβάστε Περισσότερα
5 Τρόποι που ο Σκύλος Διαβάζει τα Συναισθήματά σας

5 Τρόποι που ο Σκύλος Διαβάζει τα Συναισθήματά σας

Τα σκυλιά έχουν μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αισθάνονται τα συναισθήματά μας. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μας ξέρουν καλύτερα από ό,τι γνωρίζουμε εμείς τον εαυτό μας και η επιστήμη υποστηρίζει αυτή τη θεωρία. Η παραμικρή αύξηση της αρτηριακής πίεσης τους ειδοποιεί...

Διαβάστε Περισσότερα
Κοιτάζοντας στα Μάτια τον Σκύλου σας Απελευθερώνεται η Ορμόνη της Αγάπης

Κοιτάζοντας στα Μάτια τον Σκύλου σας Απελευθερώνεται η Ορμόνη της Αγάπης

Η ωκυτοκίνη είναι η λεγόμενη «ορμόνη της αγάπης». Είναι υπεύθυνη στο μας βοηθά να νιώθουμε θαλπωρή μεταξύ μας και προάγει το αίσθημα της εμπιστοσύνης. Πλημμυρίζει τα συστήματα των νέων μητέρων όταν κρατούν τα νεογέννητα μωρά τους. Όταν τα ζευγάρια εκδηλώνουν...

Διαβάστε Περισσότερα