Είτε μόλις υιοθετήσατε ένα νέο κουτάβι είτε είχατε σκυλιά όλη σας τη ζωή, σίγουρα θα υπάρχει κάτι σε αυτήν τη λίστα που δεν ξέρατε – αλλά θα έπρεπε.

Ως κάποιος που εργάζεται σε νοσοκομεία ζώων για 10+ χρόνια και φανατικός #doglover, σας υπόσχομαι ότι αυτή η λίστα 39 συμβουλών θα σας βοηθήσει να γίνετε καλύτερος ιδιοκτήτης.

 • Δείτε τι θα διαβάσετε:
 • Συμβουλές για την υγεία του σκύλου σας
 • Καθαρισμός χώρου και συμβουλές προστασίας κουταβιών
 • Άσκηση και πνευματική τόνωση
 • Ο δεσμός μεταξύ σας
 • Εκπαίδευση
 • Χειμερινή Φροντίδα
 • Καλοκαιρινή Φροντίδα
 • Συμβουλές Ασφαλείας
 • Συμβουλές για την υγεία του σκύλου σας

 

 1. Μην ταΐζετε υπερβολικά τον σκύλο σας, θα επηρεάσει σημαντικά την υγεία και την ευτυχία του

Πάνω από το 50% των σκύλων στην Αμερική είναι παχύσαρκοι και ο αριθμός αυτός αυξάνεται. Τα υπέρβαρα σκυλιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών ανωμαλιών, καρδιαγγειακών παθήσεων, παθήσεις των αρθρώσεων, μειωμένου ανοσοποιητικού συστήματος και πολλών άλλων. Επίσης, είναι λιγότερο ευκίνητα και δεν μπορούν να τρέξουν, να παίξουν ή να κάνουν άλλες δραστηριότητες. Κάντε μια χάρη στο κατοικίδιό σας, ταΐστε το με την ποσότητα που προτείνει ο κτηνίατρός του και μην ενδώσετε στα κουταβίσια μάτια όταν ζητούν περισσότερο!

 1. Ακουμπήστε τη μύτη του σκύλου σας

Πρέπει να νιώθετε υγρή την μύτη του σκύλου σας. Το επίπεδο υγρασίας θα ποικίλλει μεταξύ των σκύλων και ανά εποχή, αλλά ένας υγιής σκύλος θα έχει μια δροσερή και ελαφρώς υγρή μύτη, διότι, τα σκυλιά εκκρίνουν ιδρώτα από τη μύτη τους.

 1. Προγραμματίστε ετήσιες επισκέψεις με τον κτηνίατρό σας

Αφήστε τους ειδικούς να εξετάζουν τακτικά τον σκύλο σας για να ελέξουν για τυχόν προβλήματα υγείας και να σας παρέχουν τις καλύτερες πληροφορίες για να διατηρήσετε το κουτάβι σας υγιές για πολλά χρόνια.

 1. Δημιουργήσετε ένα κιτ «πρώτων βοηθειών»

Συμβαίνουν ατυχήματα και περιστατικά έκτακτης ανάγκης και το να είστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα για να βοηθήσετε τον σκύλο σας είναι ένα κρίσιμο βήμα για να γίνετε ένας υπεύθυνος ιδιοκτήτης κατοικίδιου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν παίρνετε το σκυλί σας για πεζοπορία ή για κάμπινγκ, όποτε μπορεί να είστε μακριά από βοήθεια. Ένα κιτ πρώτων βοηθειών για κατοικίδια είναι κάτι που πρέπει να διαθέτει κάθε ιδιοκτήτης.

 1. Αγοράστε ασφάλεια κατοικιδίων

Τα επείγοντα και απροσδόκητα ατυχήματα και ασθένειες κοστίζουν συχνά από 800 έως 1500 δολάρια. Με το ένα τρίτο των κατοικίδιων ζώων να χρειάζονται επείγουσα φροντίδα ετησίως, αυτό μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε οικονομική επιβάρυνση. Η ασφάλιση κατοικίδιων ζώων μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη αυτών των απροσδόκητων δαπανών, συνταγογραφούμενων φαρμάκων, μακροπρόθεσμων συνθηκών υγείας και πολλά άλλα, καθιστώντας την μια σημαντική επένδυση για τα μέλη της οικογένειάς σας.

 1. Βουρτσίστε τα δόντια του σκύλου σας

Το βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου σας συχνά παραβλέπεται, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη συνολική υγεία του και την αποφυγή δαπανηρών οδοντιατρικών θεραπειών στο μέλλον. Κάντε αυτό μέρος της καθημερινής ρουτίνας τους και φροντίστε να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόκρεμα ειδικά για σκύλους. Με λίγο χρόνο και εκπαίδευση, το βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα για το κατοικίδιό σας!

 1. Να έχετε πάντα ένα πλάνο έκτακτης ανάγκης

Δεν είναι ευχάριστο να το σκέφτεστε, αλλά είναι σημαντικό να έχετε ένα σχέδιο για τον σκύλο σας σε περίπτωση που συμβεί το οτιδήποτε. Κάντε μια λίστα με σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής του σκύλου σας, συμπεριλαμβανομένου του πόσο συχνά τρέφεται, τα φάρμακα του, τον αριθμό τηλεφώνου του κτηνιάτρου του κ.λπ. Δώστε αντίγραφα σε κάποιον από το περιβάλλον σας που θα μπορούσε να φροντίσει τον σκύλο σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αξίζει επίσης τον χρόνο σας, να ρωτήσετε γύρω σας και να βεβαιωθείτε ότι έχετε τουλάχιστον ένα ή δύο άτομα που ζουν κοντά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον σκύλο σας σε κάποια ανάγκη.

 1. Παίξτε με σκοπό

Όταν χαϊδεύετε και παίζετε με τον σκύλο σας, ειδικά όταν είναι μικρός, παίζετε σκόπιμα με τα πόδια, τα αυτιά και το στόμα του. Κάνοντας πράγματα όπως το να αγγίζετε τα πόδια, τα δάχτυλα των ποδιών και τα νύχια τους κατά τη διάρκεια της θετικής εμπειρίας του παιχνιδιού, θα απευαισθητοποιήσετε αυτές τις περιοχές όταν έρθει η ώρα για το κόψιμο των νυχιών. Κοιτάζοντας τα αυτιά και το στόμα τους θα συνηθίσουν να τα χειρίζονται με αυτόν τον τρόπο και θα είναι πολύ πιο εύκολο για τον κτηνίατρό σας να εξετάσει το σκυλί σας όταν πηγαίνει για έλεγχο. Αυτό θα διευκολύνει τη δουλειά του κτηνιάτρου σας, το κουτάβι σας θα αγχωθεί λιγότερο κατά τη διάρκεια της εξέτασης και ο κτηνίατρός σας θα είναι πιο πιθανό να ανακαλύψει τυχόν ανωμαλίες σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με τον σκύλο σας.

 

Καθαρισμός χώρου και συμβουλές προστασίας κουταβιών

 1. Κρατήστε τα απορρίμματά σας σε ασφαλές σημείο

Τα σκυλιά ελκύονται από τη μυρωδιά των απορριμμάτων σας και μπορεί να καταναλώνουν πράγματα που είναι τοξικά, επιβλαβή ή μη εύπεπτα, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι τα σκουπίδια σας βρίσκονται σε ασφαλές σημείο. Η κατάποση ξένων αντικειμένων ή τοξικών ουσιών θα μπορούσε να οδηγήσει σε δαπανηρές επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις.

 1. Δημιουργήστε ένα ασφαλές χώρο για το σκυλί σας

Να έχετε μια άνετη περιοχή στο σπίτι σας με το κρεβάτι ή την κουβέρτα του σκύλου σας, μερικά παιχνίδια και ένα μπολ με νερό, όπου ο σκύλος σας αισθάνεται ασφαλής και μπορεί εύκολα να κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τον σκύλο σας να ηρεμήσει κατά τη διάρκεια αγχωτικών καταστάσεων, όπως πάρτι, κλάμα μωρού ή καταιγίδες. Εάν ο σκύλος σας εκπαιδεύτηκε σε κλουβί ως κουτάβι ή όταν έγινε μέλος της οικογένειάς σας, το να διατηρείτε το κλουβί του ανοιχτό και διαθέσιμο ακόμα και αφού δεν το χρειάζεται πλέον για εκπαίδευση, μπορεί να του προσφέρει ένα τέλειο μέρος που θα μπορεί να ηρεμεί.

 1. Κρύψτε τα τοξικά καθαριστικά

Κρατάτε πάντα τα οικιακά σας χημικά, όπως καθαριστικά και φυτοφάρμακα, μακριά από τον σκύλο σας. Πολλά έξυπνα σκυλιά μπορούν και θα μπουν σε προϊόντα που φυλάσσονται κάτω από το νεροχύτη ή στο γκαράζ. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε κλειδαριές για να σφραγίσετε τα ντουλάπια.

 1. Να καθαρίζετε συχνά τα αντικείμενα του σκύλου σας

Μικρόβια, βρωμιά, γύρη και άλλα καταλήγουν στο κρεβάτι, στα μαλακά παιχνίδια και στις κουβέρτες του σκύλου σας. Βεβαιωθείτε ότι πλένετε αυτά τα αντικείμενα κάθε εβδομάδα για να τα διατηρείτε καθαρά για τον σκύλο σας. Εάν ο σκύλος σας υποφέρει από εποχιακές αλλεργίες, αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στη μείωση της έκθεσής του στη γύρη.

 1. Απομακρύνετε τον σκύλο σας από ανθρώπινο φαγητό

Πολλές ανθρώπινες τροφές, όπως η σοκολάτα, το αβοκάντο ή τα κρεμμύδια, είναι τοξικά για τους σκύλους και μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους. Κρατήστε την ανθρώπινη τροφή μακριά και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις τσίχλες και τις καραμέλες, καθώς πολλά περιέχουν ξυλιτόλη, η οποία είναι μια ουσία που μοιάζει με ζάχαρη και είναι τοξική για τους σκύλους. Μην ταΐζετε σκόπιμα τον σκύλο σας με ανθρώπινες τροφές, εκτός εάν σας το προτείνει ο κτηνίατρός σας. Ορισμένες τροφές, όπως το απλό κοτόπουλο, η κονσέρβα κολοκύθας ή το απλό ρύζι, μπορεί να συνιστώνται σκόπιμα από τον κτηνίατρό σας για συγκεκριμένους λόγους όπως πεπτικές διαταραχές, διάρροια, για τη λήψη φαρμάκων από το στόμα ή ως υψηλά κίνητρα εκπαίδευσης σε μικρές ποσότητες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η «ανθρώπινη τροφή» μπορεί να είναι κατάλληλη για τον σκύλο σας, αλλά σίγουρα δεν χρειάζεται να γλείψει το πιάτο σας ή να φάει τα αποφάγια σας.

Για σκύλους μικρού μεγέθους έχουμε τις τροφές Juliet και για σκύλους μεσαίου μεγέθους έχουμε τις τροφές Ted. Δοκιμάστε τες και κλειδώστε την υγιή και ευτυχισμένη ζωή του σκύλου σας για πάντα!

Άσκηση και Πνευματική Τόνωση

 1. Βγάλτε βόλτα το σκύλο σας τόσο για την υγεία όσο και για την ευτυχία του

Οι τακτικές βόλτες παρέχουν πολλά οφέλη για τον σκύλο σας, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης της πλήξης, της βοήθειας του πεπτικού συστήματος, της διατήρησης του στο υγιές βάρος του και του βοηθήματος να κάψει την περιττή ενέργεια. Δίνοντάς τους μια εποικοδομητική διέξοδο, μπορεί να διαπιστώσετε ότι μειώνονται και οι κακές συμπεριφορές, όπως το μάσημα, το γάβγισμα ή το σκάψιμο.

 1. Καταπολεμήστε τη πλήξη προσθέτοντας ποικιλία

Αλλάξτε την ρουτίνα του σκύλου σας προσθέτοντας επιπλέον βόλτες ή εξόδους. Πηγαίνετε τα σε ένα μέρος φιλικό προς τα σκυλιά ή μια βόλτα με το αυτοκίνητο για να αλλάξετε παραστάσεις. Πάρτε τους σε δουλειές μαζί σας και αλλάξτε τα παιχνίδια τους για να τους κρατήσετε πνευματικά ενεργούς. 

 1. Προκαλέστε τον σκύλο σας να σκεφτεί

Όπως και εμείς, έτσι και οι σκύλοι χρειάζονται άφθονη πνευματική διέγερση για να παραμείνουν ευτυχισμένοι και υγιείς. Δώστε στον σκύλο σας ένα παιχνίδι παζλ, διδάξτε του νέα κόλπα και παίξτε νέα παιχνίδια μαζί του για να τον κρατήσετε αφοσιωμένο. Τα παιχνίδια παζλ είναι ένας φανταστικός τρόπος για να δώσετε στον σκύλο σας κάτι διασκεδαστικό να κάνει όταν δεν μπορείτε να του αφιερώσετε το 100% της προσοχής σας. 

 1. Επιβραδύνετε τους ρυθμούς κατανάλωσης φαγητού

Εάν ο σκύλος ή το κουτάβι σας τρώει τα γεύματά του πολύ γρήγορα, αυξάνεται ο κίνδυνος να έχουν στομαχικά προβλήματα ή διαταραχές που μπορεί να οδηγήσουν σε εμετό. Το να επιβραδύνετε το φαγητό του σκύλου σας είναι καλό για την πεπτική του υγεία και μπορεί να γίνει εύκολα. Μια επιλογή είναι να αγοράσετε έναν παζλ με λιχουδιές από ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων ή διαδικτυακά. Εναλλακτικά, μια φθηνή λύση είναι απλώς να τοποθετήσετε μια μεγάλη μπάλα του τένις στο μπολ τους. Τόσο η μπάλα όσο και το παιχνίδι παζλ θα λειτουργήσουν με παρόμοιο τρόπο καθιστώντας το σκυλί σας έτοιμο να αντιμετωπίσει το εμπόδιο για να καταναλώσει το γεύμα του. 

 1. Ασκηθείτε μαζί

Αγωνιστείτε με τον σκύλο σας στο πάρκο, δοκιμάστε τη γιόγκα με σκύλους, ανεβείτε σκάλες με τα σκυλιά σας ή πάρτε τα σε μια περιπετειώδη πεζοπορία. Θα αποκομίσετε και οι δύο τα οφέλη της άσκησης καθώς διασκεδάζετε μαζί.

Ο Δεσμός Μεταξύ σας

 1. Γίνετε φίλος με το σκύλο σας

Τα σκυλιά χρειάζονται αγάπη και στοργή για να είναι χαρούμενα. Βεβαιωθείτε ότι περνούν πολύ χρόνο με εσάς και την οικογένειά σας. Δώστε τους προσοχή, λιχουδιές και παίξτε μαζί τους. 

 1. Να έχετε υπομονή μαζί τους

Μπορεί να είναι δύσκολο όταν ο σκύλος σας δεν ακολουθεί μια νέα τεχνική εκπαίδευσης, αλλά με λίγη υπομονή, θα είναι πιο πιθανό να συνεχίσει να προσπαθεί. Εάν αισθάνεστε απογοητευμένοι, κάντε ένα διάλειμμα από την εκπαίδευση και σκεφτείτε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας ή τον τοπικό επαγγελματία εκπαίδευσης. Οι σκύλοι είναι πολύ καλοί στο να διαβάζουν τη γλώσσα του σώματός μας και δεν ανταποκρίνονται καλά στην εκπαίδευση εάν είστε απογοητευμένοι ή θυμωμένοι. 

 1. Κρατήστε τους συντροφιά την ώρα που τρώνε

Τα σκυλιά είναι από τη φύση τους ζώα αγέλης και εσείς είστε η αγέλη τους. Μείνετε κοντά τους όταν τρώνε. Οι επιλεκτικοί σκύλοι μπορεί επίσης να δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για το φαγητό τους όταν βλέπουν ότι ενδιαφέρεστε.

 

Εκπαίδευση

 1. Επικροτήστε τον σκύλο σας όταν ενεργείτε σε εξωτερικούς χώρους

Η εκπαίδευση σχετικά με την τουαλέτα μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά με τις επίμονες ράτσες σκύλων. Χειροκροτήστε και επευφημήστε τον σκύλο σας όταν βγαίνει έξω και κάνει την ανάγκη του κάθε φορά και συνεχίστε αυτή τη συμπεριφορά μέχρι να του γίνει συνήθεια. Για σκύλους που μαθαίνουν να εκπαιδεύονται στο σπίτι, πάρτε μαζί σας λιχουδιές και επιβραβεύστε αμέσως το σκυλί σας αφού τελειώσει στο σημείο που εσείς είστε ευχαριστημένοι. Εάν το κάνετε αυτό κάθε φορά και βγάζετε το κουτάβι σας αρκετά συχνά (συμπεριλαμβανομένου μετά από κάθε γεύμα και τουλάχιστον κάθε 4-6 ώρες) το καθάρισμα του σπιτιού θα είναι σημαντικά πιο εύκολο. 

 1. Κάντε την εκπαίδευση παιχνίδι

Αλλάξτε τις λιχουδιές, τις ανταμοιβές και τον έπαινο. Εάν βλέπουν την εκπαίδευση ως παιχνίδι, αντί για επίπληξη, θα διασκεδάζουν περισσότερο και θα δείτε καλύτερα αποτελέσματα. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι ο σκύλος σας ανταποκρίνεται καλύτερα σε διαφορετικούς τύπους ανταμοιβών μέσω αυτής της διαδικασίας. Κατά την εκπαίδευση, να επιβραβεύετε πάντα τη θετική συμπεριφορά με λιχουδιές ή/και λεκτικούς επαίνους και απλώς αγνοήστε την κακή συμπεριφορά. Θα μάθουν εάν θέλουν μια ανταμοιβή, πρέπει να κάνουν αυτό που τους ζητήσατε. 

 1. Η συνεχής εκπαίδευση είναι το κλειδί

Αποφασίστε ποιοι είναι οι «κανόνες σπιτιού» για τον σκύλο σας και επιμείνετε! Θα επιτρέπεται ο σκύλος σας να ανεβαίνει σε έπιπλα, σε όλα τα μέρη του σπιτιού ή θα βρίσκεται γύρω από την οικογένεια κατά τη διάρκεια του δείπνου; Ακολουθήστε όλοι τις ίδιες εντολές και κανόνες εκπαίδευσης ενώ εκπαιδεύετε τον σκύλο σας για να αποφύγετε τη σύγχυση. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα μέλη της οικογένειάς σας κάνουν το ίδιο και συμφωνήστε να τηρείτε με συνέπεια τους κανόνες για να αποφύγετε τη σύγχυση του κουταβιού σας ή τη διαιώνιση μιας κακής συμπεριφοράς. 

 1. Απευθείας διορθώστε μια κακή συμπεριφορά

Τα σκυλιά έχουν μικρή μνήμη και αν τα επιπλήξετε ότι έκαναν κάτι λάθος πέντε λεπτά αργότερα, δεν θα συσχετίσουν την επίπληξη με την κακή συμπεριφορά. Να τα επιπλήξετε μόνο αν τα πιάσετε εκείνη τη στιγμή της πράξης. Από την άλλη πλευρά, πάντα να δίνετε αμέσως στον σκύλο σας θετικά σχόλια και ανταμοιβές για την καλή του συμπεριφορά για να ενθαρρύνετε την επανάληψη αυτής της συμπεριφοράς.

 

Χειμερινές Συμβουλές Περιποίησης

 1. Ενυδατώνεται τις πατούσες του σκύλου σας

Ο ψυχρός καιρός μπορεί να κάνει τα πόδια του σκύλου σας να σκάσουν λόγω του ξηρού αέρα. Δοκιμάστε να ενυδατώσετε τοπικά τα πόδια του σκύλου σας με προϊόντα ενυδάτωσης για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα, ειδικά εάν φαίνονται σε κακή κατάσταση  αφού το κουτάβι σας είναι έξω. 

 1. Περιορίστε τον χρόνο που βρίσκονται εκτός σπιτιού

Τα σκυλιά είναι επιρρεπή σε κρυοπαγήματα, ειδικά στα πόδια, τα αυτιά και την ουρά τους. Ακόμα και σκύλοι με χοντρό τρίχωμα δεν πρέπει να μένουν έξω για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο ψυχρό καιρό. Όταν αρχίσετε να νιώθετε κρύο, πάρτε τον σκύλο σας μέσα μαζί σας γιατί πιθανότατα κρυώνει και αυτός. 

 1. Προσέξτε τον πάγο και το αλάτι

Τόσο ο πάγος όσο και το χειμερινό αλάτι στα πεζοδρόμια μπορεί να προκαλέσουν σκασίματα ή εγκαύματα στα πόδια του σκύλου σας. Σκουπίστε τα πόδια του σκύλου σας μετά από κάθε βόλτα και προσέξτε να βεβαιωθείτε ότι δεν προσπαθεί να καταναλώσει αλάτι από το έδαφος ή να το γλείψει από τα πόδια του. Εάν αυτό προκαλεί συνεχή ενόχληση στο σκύλο σας, σκεφτείτε να επενδύσετε σε ένα ζευγάρι μποτάκια σκύλου για να προστατέψετε το ευαίσθητο δέρμα του. Υπάρχουν επίσης προϊόντα ιδανικά για κατοικίδια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο σπίτι σας. Το αλάτι για τα κατοικίδια δεν είναι τοξικό και ούτε επιβλαβές αν το καταναλώσουν κατά λάθος. 

 1. Σκεφτείτε να αγοράσετε πουλόβερ στο σκύλο σας

Πολλά σκυλιά έχουν χοντρό τρίχωμα για να τα κρατούν ζεστά ακόμα και τους πιο κρύους μήνες, αλλά δεν έχουν όλα τα κουτάβια μας αρκετό τρίχωμα για να αντιμετωπίσουν το κρύο. Οποιοσδήποτε σκύλος μπορεί να υποστεί υποθερμία και ανάλογα με το πού ζείτε και τη ράτσα του σκύλου σας, ο σκύλος σας μπορεί να επωφεληθεί από ένα πουλόβερ κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μερικά πρώιμα σημάδια υποθερμίας περιλαμβάνουν ρίγος, έντονη αναπνοή, κρύα αυτιά και πόδια στην αφή, αυξημένη ούρηση και τριχοφυΐα. Πολλά σκυλιά αγαπούν τα χειμωνιάτικα πουλόβερ. θα φαίνονται χαριτωμένα και θα έχουν ακόμη περισσότερη προστασία για το χειμερινό παιχνίδι.

 

Καλοκαιρινές Συμβουλές Περιποίησης

 1. Ο σκύλος σας πρέπει να παραμένει δροσερός

Τα σκυλιά δεν ιδρώνουν όπως εμείς. Αντί να ιδρώσουν σε όλο τους το σώμα όπως κάνουν οι άνθρωποι, ιδρώνουν μέσα από τις στρώσεις των ποδιών τους και βασίζονται στο λαχάνιασμα για να απελευθερώσουν τη θερμότητα. Δίνοντας στα σκυλιά σας πρόσβαση σε σκιά και έναν τρόπο να δροσίζονται σαν παιδική πισίνα γεμάτη νερό ή πάγο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επιτρέψετε στα σκυλιά σας να απολαμβάνουν με ασφάλεια τους εξωτερικούς χώρους τους θερμότερους μήνες. Παρακολουθήστε τα προσεκτικά κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού και μεταφέρετε τα μέσα εάν λαχανιάσουν υπερβολικά για να αποτρέψετε τη θερμοπληξία, το άγχος και την αφυδάτωση. 

 1. Να έχετε πάντα διαθέσιμη μια πηγή νερού

Η αφυδάτωση είναι απίστευτα επικίνδυνη για τους σκύλους και μπορεί να συμβεί γρήγορα. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει εύκολη πρόσβαση σε καθαρό νερό όλη την ημέρα, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Προσέξτε εάν λαχανιάζουν υπερβολικά, χάνουν το ενδιαφέρον τους για φαγητό ή έχουν ξηρή μύτη. Φροντίστε να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας εάν παρατηρήσετε αυτές ή οποιαδήποτε άλλη ασυνήθιστη συμπεριφορά του σκύλου σας κατά τη διάρκεια του καύσωνα. 

 1. Αποφύγετε τα τοξικά φύκια

Τα φύκια, εάν καταποθούν, μπορεί να είναι επιβλαβή και σε ορισμένες περιπτώσεις θανατηφόρα για τους σκύλους. Είναι δελεαστικό να παίρνετε τον σκύλο σας στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά πάντα επικοινωνήστε με το τοπικό τμήμα Πάρκων και Αναψυχής για τυχόν περιβαλλοντικές προειδοποιήσεις σχετικά με τοξικά φύκια ή επιβλαβή φυτοφάρμακα μέσα και γύρω από το νερό. 

 1. Παρατηρήστε τα πόδια τους

Οι στρώσεις των ποδιών του σκύλου είναι ευαίσθητες στη θερμότητα και μπορούν να καούν όταν περπατάτε σε καυτές επιφάνειες. Εάν δεν μπορείτε να τοποθετήσετε άνετα το γυμνό χέρι ή το πόδι σας στο ζεστό έδαφος, η επιφάνεια είναι πολύ ζεστή για να περπατήσει ο σκύλος σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, επιλέξτε γρασίδι, χώμα ή καλυμμένα μονοπάτια όταν βγάζετε το σκυλί σας έξω. 

 1. Ποτέ μην αφήνετε το σκύλο σας στο αμάξι

Η εσωτερική θερμοκρασία ενός αυτοκινήτου μπορεί γρήγορα να γίνει επικίνδυνη ή ακόμα και θανατηφόρα για τον σκύλο σας. Μην τα αφήνετε ποτέ χωρίς επίβλεψη στο αυτοκίνητό σας, ακόμη και με τα τζάμια κατεβασμένα, καθώς μπορούν εύκολα να υποκύψουν σε θερμοπληξία. Ακόμη και όταν η θερμοκρασία είναι μόνο 20 βαθμοί έξω από το αυτοκίνητό σας, θα είναι πάνω από 40 βαθμούς σε 20 λεπτά μέσα στο αυτοκίνητο.Τα αυτοκίνητα μπορούν να φτάσουν σε ακραίες θερμοκρασίες μέσα σε λίγα λεπτά το καλοκαίρι.

 

Ασφάλεια Κατοικίδιου

 1. Ποτέ μην αφήνετε το σκυλί σας στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου σας

Περίπου 100.000 σκυλιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από την οδήγηση στην καρότσα ενός φορτηγού, είτε από πτώση είτε από χτυπήματα. Αυτό δεν υπολογίζει τους πολλούς άλλους τραυματισμούς σε άλλους τύπους οχημάτων. Παρακαλούμε κρατήστε το σκυλί σας μέσα στο αυτοκίνητο μαζί σας, ιδανικά συγκρατημένο με κάποιο τρόπο. Ανάλογα με το μέγεθος, το χαρακτήρα ή τη διάρκεια της διαδρομής του σκύλου σας, μπορείτε να κρατήσετε με ασφάλεια το σκυλί σας, εφόσον είναι ασφαλές και δεν μπορεί να γλιστρήσει γύρω από το αυτοκίνητό σας σε περίπτωση απότομης στροφής ή ατυχήματος. Εναλλακτικά, μπορείτε να κρατήσετε το σκυλί σας ασφαλές αγοράζοντας του ένα εξάρτημα ζώνης ασφαλείας που κουμπώνει απευθείας στο λουρί του, το οποίο θα τον κρατούσε με ασφάλεια στο κάθισμα. Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με το τι είναι πιο ασφαλές για τον σκύλο σας, μπορείτε πάντα να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. 

 1. Θα πρέπει πάντα να φοράει την ταυτότητα του

Ποτέ δεν ξέρεις πόσο σημαντικό είναι ένα ταμπελάκι ταυτότητας μέχρι να αποχωριστείς τον σκύλο σου. Αφιερώστε χρόνο για να φτιάξετε ένα ταμπελάκι ταυτότητας με τον αριθμό τηλεφώνου, το όνομα του σκύλου και τον αριθμό τηλεφώνου του κτηνιάτρου σας. Βεβαιωθείτε ότι αυτές οι πληροφορίες διατηρούνται ενημερωμένες. 

 1. Βάλτε του chip

Συμβαίνουν ατυχήματα και τα σκυλιά μπορούν να ξεφύγουν από τα περιλαίμια τους. Εάν ο σκύλος σας χαθεί αλλά έχει μικροτσίπ, ένα κτηνιατρικό νοσοκομείο ή καταφύγιο ζώων θα σαρώσει όλα τα κατοικίδια που βρέθηκαν για μικροτσίπ και θα μπορεί να αναζητήσει τα προσωπικά σας στοιχεία και να έρθει σε επαφή μαζί σας εάν ο σκύλος σας διαθέτει ένα. Στο χειρότερο σενάριο, ένα μικροτσίπ θα αποδείξει επίσης την ιδιοκτησία του σκύλου σας, εάν κλαπεί. Είναι φθηνά, και τόσο ανώδυνα και εύκολα όσο το εμβόλιο. 

 1. Να έχετε πάντα το σκύλο σας με λουρί όταν βρίσκεστε σε δημόσιους χώρους

Ακόμη και ο πιο υπάκουος σκύλος μπορεί να φύγει τρέχοντας αν δει άλλο σκύλο, άνθρωπο ή ζώο. Να είστε υπεύθυνοι και να κρατάτε το σκυλί σας κοντά σας σε δημόσιους χώρους για να αποφύγετε να χάσετε το σκυλί σας ή να υποστεί κάποιο ατύχημα ή τραυματισμό όπως κάποιος τσακωμός, πρόσκρουση οχήματος ή άλλη σωματική βλάβη.

 1. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας πριν δοκιμάσετε νέες τροφές ή φάρμακα

Οι αλλαγές στην διατροφή ή φαρμακευτική αγωγή μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα υγείας για το κατοικίδιο ζώο σας εάν δεν γίνουν σωστά ή με τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας. Γνωρίζετε καλύτερα το κατοικίδιό σας και θέλετε να του δώσετε την καλύτερη δυνατή τροφή, συμπληρώματα και την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να συμβουλευτείτε την κτηνιατρική σας ομάδα σχετικά για τυχόν αλλαγές που θέλετε να κάνετε και γιατί. Με αυτόν τον τρόπο ο κτηνίατρός σας μπορεί να βεβαιωθεί ότι έχετε ένα ασφαλές πρόγραμμα, αλλά θα μπορεί και να σημειώσει την αλλαγή στα ιατρικά αρχεία του κατοικίδιου ζώου σας σε περίπτωση που ο σκύλος σας αρρωστήσει ή τραυματιστεί, ο κτηνίατρός σας θα έχει τις πιο ακριβείς ενημερωμένες πληροφορίες για την υγεία και τον τρόπο ζωής των κατοικίδιων σας.

 

Φροντίστε το κατοικίδιο σας

Η ποιοτική υγειονομική περίθαλψη για τον σκύλο σας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς για να αγαπάτε και να υποστηρίζετε τον σκύλο σας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του, από κουτάβι μέχρι να γίνει ηλικιωμένο. Σας συνιστούμε επίσης ανεπιφύλακτα να λάβετε υπόψη σας τις τροφές εξαιρετικής ποιότητας για να ταΐσετε το αγαπημένο σας σκυλάκι. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να βλέπεις τον σκύλο σου άρρωστο και να ξέρεις ότι θα μπορούσες να κάνεις περισσότερα. Επειδή υπάρχουν τόσες πολλές τροφές στην αγορά και είναι δύσκολο να διαλέξετε, προτείνουμε μέσα από την καρδιά μας τις τροφές της CricksyDog. Περισσότερα από 100.000 σκυλιά την καταναλώνουν κάθε μήνα και έχουμε βοηθήσει τόσα πολλά σκυλιά να ξεπεράσουν τις τροφικές τους αλλεργίες και να έχουν μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ποια τροφή θα ήταν η καλύτερη για τη Λούνα και τον Μέρλιν, τα δύο τσιουάουα;

Ποια τροφή θα ήταν η καλύτερη για τη Λούνα και τον Μέρλιν, τα δύο τσιουάουα;

Ερωτών: Θα ήθελα να ρωτήσω τι ξηρά τροφή προτείνετε για το τσιουάουα μου, τη Λούνα. Είναι δύο ετών, ζυγίζει 2,30 κιλά, δεν τρώει κοτόπουλο, θα ήθελα μια υποαλλεργική ξηρά τροφή, με πολλές βιταμίνες και προστασία για τις αρθρώσεις. Το πρωί τρώει μαγειρεμένο φαγητό, το...

Διαβάστε Περισσότερα
Έτοιμοι για τον Δεύτερο Σκύλο; 7 Συμβουλές που Πρέπει Οπωσδήποτε να Λάβετε Υπόψη!

Έτοιμοι για τον Δεύτερο Σκύλο; 7 Συμβουλές που Πρέπει Οπωσδήποτε να Λάβετε Υπόψη!

Η άφιξη ενός νέου σκύλου είναι πάντα ένα συναρπαστικό γεγονός για την οικογένεια. Ωστόσο, σε ένα νοικοκυριό με περισσότερους από έναν σκύλους, είναι σημαντικό να σκεφτείτε πολλούς παράγοντες για να είναι η συμβίωση αρμονική και ευτυχισμένη για όλους. Παρακάτω αναλύω...

Διαβάστε Περισσότερα
Είναι σε κίνδυνο τα αυτιά του σκύλου σας; Έτσι θα αποτρέψετε τις φλεγμονές το καλοκαίρι!

Είναι σε κίνδυνο τα αυτιά του σκύλου σας; Έτσι θα αποτρέψετε τις φλεγμονές το καλοκαίρι!

Ο καθαρισμός των αυτιών του σκύλου είναι ένα από τα πιο σημαντικά, αλλά συχνά παραμελημένα μέρη της περιποίησης. Τα καθαρά αυτιά δεν εξασφαλίζουν μόνο την άνεση και την ευημερία του σκύλου, αλλά βοηθούν επίσης στην πρόληψη των δυσάρεστων και επώδυνων φλεγμονών των...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
654 κριτικές