Όταν αγαπάμε τα σκυλιά μας σαν μέλη της οικογένειας μας, καμιά φορά αμελούμε ότι μπορεί να μην μας καταλαβαίνουν όπως οι συγγενείς μας. Μερικές φορές συζητάμε μαζί τους ή εν αγνοία μας στέλνουμε διαφορετικά μηνύματα με τη γλώσσα του σώματος μας, που μπορεί να ερμηνευτούν διαφορετικά από το ζωικό βασίλειο.

Για αυτούς τους λόγους, έχουμε φτιάξει μια λίστα με 13 πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι και αγχώνουν τα σκυλιά τους. Εάν έχετε κάνει και εσείς κάποιο από τα παρακάτω μην ανησυχείτε, δεν είστε οι μόνοι. Ωστόσο, γνωρίζοντας πια θα μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους όσο πιο καθαρά γίνεται. Ευτυχώς για εμάς δεν υπάρχουν όρια στη συγχώρεση τους!

 

1. Απογοητεύεστε όταν ο σκύλος σας συμπεριφέρεται σαν…σκύλος!

Τα σκυλιά γαβγίζουν, σκάβουν, μασούν, μυρίζουν και κλέβουν υπολείμματα τροφής που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τη μύτη τους. Για αυτούς, είναι φυσική τους συμπεριφορά! (Επιπλέον, δεν καταλαβαίνουν την αξία του αγαπημένου σας ζευγαριού παπουτσιών). Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο σκύλος σας πρέπει να έχει την ελευθερία να κάνει ό,τι του αρέσει. Αντί να τιμωρούνται αυτές οι συμπεριφορές, θα πρέπει να τις αλλάξετε και αυτό απαιτεί υπομονή!

Προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις, όπως ένα παιχνίδι Kong ή να τους διδάξουμε να ακούνε την «εσωτερική φωνή» τους.

 

2. Να έχετε αυστηρούς κανόνες και όρια

Τα σκυλιά μαθαίνουν όταν έχουν μία σταθερή ρουτίνα. Εάν επιτρέπετε στο κουτάβι σας τη μία εβδομάδα να ανέβει στον καναπέ και την επόμενη όχι, θα αγχωθεί διότι δε θα μπορεί να προβλέψει την αντίδρασή σας. Δε θα κατανοήσει αν ένα βράδυ αποφασίσετε ότι για σήμερα είναι εντάξει ή είναι μια «ειδική περίσταση». Όταν δημιουργείτε όρια πρέπει να μένετε σε αυτά!

 

3. Περιμένετε από το σκυλί σας να σας υπακούσει μόνο και μόνο για να σας κάνει ευτυχισμένους

Αν και τα σκυλιά μας λατρεύουν να μας βλέπουν χαρούμενους, εξακολουθούν να είναι ζώα (για παράδειγμα, αν βλέπουν την ευκαιρία να αρπάξουν λίγο κοτόπουλο που έχει απομείνει στο τραπέζι, συνήθως δε θα διστάσουν). Κάποια σκυλιά υπακούν στους ιδιοκτήτες τους απλώς για να τους ευχαριστήσουν, αλλά τα περισσότερα από αυτά τα κάνουν για έναν απλό λόγο: για να λάβουν την ανταμοιβή τους! Η Vet Street εξηγεί ότι η ασυνεπής επιβράβευση πιθανότατα θα οδηγήσει σε ασυνεπή συμπεριφορά. Δεν μπορείτε να θυμώσετε με το σκυλί σας που δεν σας υπάκουσε, εφόσον δεν περιμένει μια λιχουδιά ως αντάλλαγμα.

 

 

4. Χρησιμοποιώντας πολλαπλές λεκτικές εντολές για να υποδείξετε την ίδια συμπεριφορά

Είναι δύσκολο να προσέξεις αυτή τη συνήθεια! Πείτε ότι ο σκύλος σας γαβγίζει στον ταχυδρόμο, οπότε του λέτε, «σσς!», «σταμάτα!» και «ήσυχα». Του δώσατε τρεις διαφορετικές εντολές που υποτίθεται ότι σημαίνουν το ίδιο πράγμα: σταμάτα να γαβγίζεις! Το σκυλί μπερδεύεται και συνεχίζει να γαβγίζει και τελικά επιπλήττεται, αλλά δε ξέρει το γιατί!

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να εφαρμόσετε μία συγκεκριμένη λέξη για κάθε εντολή. Αν χρησιμοποιείτε το «κάτω» για το ξάπλωσε, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τη λέξη «πάτωμα» για να πείτε στο κουτάβι σας να σηκωθεί από το κρεβάτι! (Εδώ θα βρείτε ένα εξαιρετικό άρθρο σχετικά με τις εντολές)

 

5. Αλλάζοντας σχήμα, μέγεθος και μυρωδιά

Όταν τα σκυλιά αναπτυχθούν πλήρως, έχουν την ίδια μορφή για την υπόλοιπη ζωή τους. Για αυτό μπορεί για εκείνα να ιδιαίτερα ενοχλητικό όταν αλλάζουμε συνεχώς την εμφάνισή μας. Ένα ογκώδες χειμωνιάτικο παλτό, ένα μεγάλο καπέλο, ψηλοτάκουνα, γυαλιά ηλίου — όλα αυτά αλλάζουν το εξωτερικό μας σχήμα, μπερδεύοντας τους σκύλους μας.

Όχι μόνο τα ρούχα και τα αξεσουάρ μας αλλάζουν την εμφάνισή μας, αλλά φέρουν και αμέτρητες μυρωδιές. Τα παπούτσια, τα παλτά, τα πορτοφόλια και ο χαρτοφύλακάς μας μαζεύουν οσμές όπου κι αν πάμε, δίνοντας στις δυνατές μύτες των σκύλων μας ένα κοκτέιλ αρωμάτων που πρέπει να αντιμετωπίσουν στο τέλος της κάθε μέρας. Προσθέστε την τάση μας για προϊόντα με ισχυρό άρωμα, όπως σαπούνια, αποσμητικά, σαμπουάν, αρώματα και κολώνιες, έτσι καταλαβαίνετε γιατί τα κουτάβια μας ξοδεύουν τόσο πολύ χρόνο για να μας μυρίζουν!

 

6. Δείχνοντας ή κουνώντας τους, το δάχτυλο σας

Το Healthy Pets εξηγεί ότι αυτή η χειρονομία είναι ένας «καθολικός επαγωγέας άγχους για τα σκυλιά». Το άρθρο αναφέρει ότι συχνά συνοδεύεται από μια χειρονομία θυμού, μια στάση που αιωρείται και έναν αυστηρό τόνο. Το κουτάβι σας μπορεί να μην θυμάται τι έκανε για να του αξίζει το «δάχτυλο», αλλά θα καταλάβει ότι είστε αναστατωμένοι μαζί του, προκαλώντας του άγχος.

 

7. Αγκαλιάζετε τον σκύλο σας για του δώσετε στοργή

Υπάρχει πολλή παραφιλολογία σχετικά με το αν αρέσουν ή όχι οι αγκαλιές στα σκυλιά. Η απάντηση είναι απλή: εξαρτάται από τον σκύλο. (Ή τον άνθρωπο—μερικοί σκύλοι μπορεί να απολαμβάνουν τις αγκαλιές μόνο από τους έμπιστους αγαπημένους τους). Ενώ, οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι αγκαλιές είναι σημάδι στοργής, μερικοί σκύλοι αισθάνονται νευρικοί ή παγιδευμένοι όταν ένας άνθρωπος τυλίγει τα χέρια του γύρω τους.

Σημειώστε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της κάθε αγκαλιάς: ένας σκύλος που δεν του αρέσουν οι αγκαλιές μπορεί να εξακολουθεί να λατρεύει να τον χαϊδεύουν επειδή δεν αισθάνεται παγιδευμένος. Το θέμα είναι ότι πρέπει να έχουμε κατά νου ότι κάθε σκύλος έχει διαφορετικά όρια. Τους αξίζει να σεβόμαστε τα προσωπικά τους όρια!

 

8. Κοιτάζοντας επίμονα έναν σκύλο που δεν γνωρίζετε

Πρώτα απ ‘όλα, υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των βλέμματων αγάπης που μοιράζονται ένα κουτάβι με τα μέλη της οικογένειάς του και αλλιώς ενός σκύλου που τον κοιτάζει ένας άγνωστος. Όταν γνωρίζετε έναν νέο σκύλο, προσπαθήστε να αποφύγετε την οπτική επαφή μαζί του. Μερικοί σκύλοι θεωρούν ότι η εκτεταμένη οπτική επαφή από έναν ξένο είναι πρόκληση, με αποτέλεσμα να αυξήσει το άγχος τους. (Το κουτάβι μου η Λούνα κι εγώ το ξέρουμε αυτό εκ πείρας!)

 

9. Να μην ασκείται επαρκώς

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα σκυλιά πλήττουν αν δεν έχουν αρκετή σωματική και ψυχική διέγερση στη ζωή τους.

«Οι σκύλοι που δεν είναι ικανοποιημένοι και πλήττουν συχνά αποκτούν άσχημες συμπεριφορές, όπως το μάσημα και το σκάψιμο, κάτι που οδηγεί σε άδικη τιμωρία και άγχος», αναφέρει η Katie Finlay για το iHeartDogs.

Θυμηθείτε, ο σκύλος σας δεν μπορεί να διασκεδάσει βλέποντας την αγαπημένη του σειρά στο Netflix ή να πάει μόνος του μια βόλτα. Εξαρτάται από εσάς, σωματικά και ψυχικά!

 

10. Χρησιμοποιώντας τα «Πόδια» μας

Τα περισσότερα σκυλιά χρησιμοποιούν τα πόδια τους ελάχιστα. Εκτός από το να κινούνται, τα πόδια τους μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση ενός κόκκαλου κατά τη διάρκεια της μάσησης, αλλά ως επί το πλείστον το στόμα τους κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς. Τα σκυλιά χρησιμοποιούν το στόμα τους για να παίξουν, να περιποιηθούν τον εαυτό τους, να εκφράσουν στοργή και το πιο σημαντικό, να επικοινωνήσουν.

Φανταστείτε πόσο περίεργο πρέπει να τους φαίνεται όταν χρησιμοποιούμε τα «μπροστινά πόδια» μας για να κάνουμε τα πάντα! Όχι μόνο του ετοιμάζουμε το φαγητό του, τον χαϊδεύουμε αλλά και παίζουμε μαζί του, τα χρησιμοποιούμε όμως και για αρνητικούς σκοπούς όπως το κόψιμο των νυχιών, τη χορήγηση φαρμάκων και σε ορισμένες περιπτώσεις, την τιμωρία. Είναι περίεργο λοιπόν που μερικά σκυλιά γίνονται επιφυλακτικά με το ανθρώπινο χέρι;

 

11. Όταν δεν τρώνε απορρίμματα

Τα σκυλιά αναζητούν συνεχώς τροφή και πολλές φορές μυρίζουν νόστιμες λιχουδιές από τα απορρίμματα μας. Εμείς τα βρίσκουμε απολύτως αηδιαστικά όταν σκίζουν τη σακούλα με τα σκουπίδια ή όταν λιγουρεύονται ένα σκοτωμένο ζώο στο δρόμο, αλλά για τα σκυλιά είναι απλώς το φυσικό τους ένστικτο επιβίωσης. Στην πραγματικότητα, μάλλον αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν να σπαταλάμε τόσο καλό φαγητό, όπως, λίπος, κόκκαλα και μισοσαπισμένα τρόφιμα!

 

12. Εξερευνώντας τον κόσμο με τα μάτια μας

Η όσφρηση είναι η πιο σημαντική αίσθηση για τα σκυλιά μας, επομένως πρέπει να είναι περίεργο να συνυπάρχουνε μαζί μας, στον οπτικό μας κόσμο. Ενώ κοιτάμε τα τηλέφωνα, τους υπολογιστές και τις τηλεοράσεις μας, τα σκυλιά μας προτιμούν να περνούν το χρόνο τους μυρίζοντας κάθε λεπτομέρεια στο δρόμο.

 

13. Να μοιράζονται την περιοχή τους

Τα σκυλιά έχουν εξελιχθεί ώστε να είναι πολύ προστατευτικοί με την περιοχή τους και πολύ επιλεκτικοί ως προς το ποιον επιτρέπουν μέσα σε αυτή. Για τα οικόσιτα κουτάβια, τα σπίτια και οι αυλές τους αποτελούν την περιοχή τους, οπότε δεν είναι περίεργο που γίνονται αμυντικά όταν τυχαίοι ξένοι την παραβιάζουν. Οι διανομείς, οι γείτονες, οι φίλοι και τα αγαπημένα πρόσωπα αντιμετωπίζονται συχνά με καχυποψία και πρέπει να περάσουν από προσεκτικό έλεγχο κατά την είσοδο.

Μπερδεύονται ακόμα περισσότερο όταν επισκεπτόμαστε άλλους ανθρώπους ή άγνωστους σκύλους.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;

Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;

Ερωτών: Ανησυχώ για τον έξι ετών δασχούνδ μου που φαίνεται να είναι συνεχώς πεινασμένος και δυστυχώς έχει γίνει υπέρβαρος. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να επανέλθει στο ιδανικό του βάρος;   Η απάντηση του ιδρυτή και ειδικού μας, Imre Vargyas: ✔️ Ειδικός...

Διαβάστε Περισσότερα
Απόφραξη Εντέρου στα Σκυλιά (γενικές πληροφορίες)

Απόφραξη Εντέρου στα Σκυλιά (γενικές πληροφορίες)

Πολλά σκυλιά έχουν τη συνήθεια να τρώνε πράγματα που δεν προορίζονται για κατανάλωση. Αυτά τα αντικείμενα, γνωστά ως "ξένα σώματα", μπορεί να κολλήσουν στο εντερικό σύστημα. Η απόφραξη του εντέρου είναι μια ζωογόνος κατάσταση για τα σκυλιά και, δυστυχώς, είναι πιο...

Διαβάστε Περισσότερα
Ο νεαρός μου Βίζλα τρώει τακτικά γρασίδι. Τι πρέπει να κάνω;

Ο νεαρός μου Βίζλα τρώει τακτικά γρασίδι. Τι πρέπει να κάνω;

Ερωτών: Εδώ και δύο χρόνια παραγγέλνω από εσάς την ξηρά τροφή για σκύλους με ρύζι και αρνί του Ted και τα κονσερβοποιημένα για τον Βίζλα μου, ο οποίος είναι τώρα 3 ετών. Του αρέσουν πολύ και τα δύο. Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν καταλαβαίνω γιατί τρώει επίσης γρασίδι....

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
646 κριτικές