Ερωτών:

Ο πεντάχρονος border collie μου, ο Alex, πίνει πολύ νερό τελευταία. Φοβάμαι ότι μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Τι προτείνεις σε αυτή την περίπτωση;

 

Η απάντηση του ιδρυτή και ειδικού μας, Imre Vargyas:

✔️ Ειδικός διατροφής σκύλων που αφιέρωσε τη ζωή του στην πρόληψη των τροφικών αλλεργιών στους σκύλους
✔️ 5+ χρόνια εμπειρίας στην παρασκευή σκυλοτροφών, υπεύθυνος για την σίτιση σχεδόν 20.000+ σκύλων ετησίως
✔️ Ειδικός Διατροφής Σκύλων αναγνωρισμένος από το βρετανικό CPD

——————–

Αγαπητέ Κηδεμόνα,

Είναι καλό που προσέχεις τον Alex, καθώς η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί πραγματικά να είναι ένδειξη προβλήματος. Συνήθως, ένας σκύλος καταναλώνει 40-60 ml νερού ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως. Αυτό σημαίνει ότι ένας border collie 20 κιλών χρειάζεται 800-1200 ml νερού την ημέρα. Αν ο Alex πίνει πολύ περισσότερο από αυτό, θα ήταν σκόπιμο να ερευνήσεις την αιτία.

Η αυξημένη κατανάλωση νερού στα σκυλιά μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Από απλές εξηγήσεις όπως η αυξημένη φυσική δραστηριότητα ή το ζεστό καιρό, που φυσικά μπορεί να αυξήσουν την ανάγκη για υδάτωση, μέχρι πιο σοβαρές καταστάσεις υγείας όπως διαβήτης ή νεφρική νόσο.

Όταν η θερμοκρασία αυξάνεται, τα σκυλιά είναι πιθανό να πίνουν περισσότερο νερό για να δροσιστούν και να αναπληρώσουν την αυξημένη απώλεια υγρών. Παρομοίως, αν ο Alex είναι πιο δραστήριος ή αν συμμετέχει σε πιο έντονες φυσικές δραστηριότητες, το σώμα του μπορεί να απαιτήσει περισσότερα υγρά για να διατηρηθεί επαρκώς ενυδατωμένο.

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την κατανάλωση νερού του Alex είναι ο τύπος της διατροφής του. Τα σκυλιά που τρώνε ξηρά τροφή συνήθως πίνουν περισσότερο νερό από εκείνα που τρώνε υγρή τροφή. Αυτό συμβαίνει επειδή η υγρή τροφή περιέχει υψηλότερο ποσοστό νερού, οπότε απαιτείται λιγότερο επιπλέον νερό. Αν ο Alex τρώει ξηρά τροφή, αυτό επίσης μπορεί να συμβάλλει στην αυξημένη πρόσληψη νερού.

Ωστόσο, εάν αυτή η συμπεριφορά εμφανιστεί ξαφνικά και κανένας από τους παραπάνω παράγοντες δεν δικαιολογεί την αυξημένη κατανάλωση νερού, τότε μπορεί να υπάρχουν πιο σοβαρά ιατρικά ζητήματα. Για παράδειγμα, ένα από τα συχνά συμπτώματα του διαβήτη είναι η υπερβολική δίψα και η αυξημένη ούρηση, τα οποία είναι γνωστά ως πολυουρία και πολυδιψία. Επιπλέον, προβλήματα στα νεφρά, που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα των νεφρών να ρυθμίζουν την ισορροπία νερού και ηλεκτρολυτών, μπορεί επίσης να προκαλέσουν αυξημένη κατανάλωση νερού.

Αν το συμπεριφορικό πρότυπο του Alex αλλάξει ξαφνικά και παρατηρήσετε συμπτώματα όπως λήθαργος, έλλειψη όρεξης, εμετό ή απώλεια βάρους, όλα αυτά μπορεί να δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Σε τέτοια περίπτωση, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν. Ο κτηνίατρος μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση της αιτίας του προβλήματος, είτε πρόκειται για απλές αλλαγές στο περιβάλλον είτε για σοβαρότερα ιατρικά ζητήματα, ώστε να μπορεί να αρχίσει η κατάλληλη θεραπεία το συντομότερο δυνατόν.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η υπερβολική κατανάλωση νερού δεν οφείλεται πάντα σε φυσικές αιτίες. Τα σκυλιά μπορεί επίσης να πίνουν περισσότερο νερό λόγω στρες ή άγχους. Για παράδειγμα, αν κάτι ανησυχεί τον Alex στο οικιακό περιβάλλον ή αν υποφέρει από άγχος διαχωρισμού, αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτή τη συμπεριφορά. Θα ήταν χρήσιμο να παρατηρήσετε αν η συμπεριφορά του έχει αλλάξει με κάποιον άλλο τρόπο και ίσως να προσπαθήσετε να του προσφέρετε περισσότερη καθησυχαστική προσοχή και φροντίδα.

Η παρακολούθηση της ημερήσιας κατανάλωσης νερού και η παρατήρηση των συνθηκών μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τι συμβαίνει με το κουτάβι σας, τον Alex. Πάντως, το ασφαλέστερο είναι να τον εξετάσει ένας κτηνίατρος, ώστε να αποκλειστούν πιθανά ιατρικά προβλήματα και να μπορείτε να είστε ήσυχοι.

Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
646 κριτικές