Ακριβώς επειδή η παραμονή της Πρωτοχρονιάς σημαίνει διασκέδαση, για εσάς, την οικογένεια και τους φίλου σας, όμως, για το σκύλο σας η πολυκοσμία, η δυνατή μουσική, το γέλιο και τα πυροτεχνήματα μπορεί να του προκαλέσουν φόβο.

Βοηθήστε τις γάτες και τα σκυλιά σας να παραμείνουν ασφαλή και χαλαρά κατά τη διάρκεια των γιορτών, ακολουθώντας μερικές από τις συμβουλές μας που αναφέρονται παρακάτω.

1.Κρατήστε τα κατοικίδια σας μέσα! Πολλά ζώα τρομάζουν με τα πυροτεχνήματα, την πολυκοσμία και τους ήχους των πάρτι. Εάν ο σκύλος σας ή η γάτα σας προτιμάει να περνάει το χρόνο τους παίζοντας ήσυχα στο σπίτι, καλύτερα να τα αφήσετε σπίτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αν νιώθουν ασφαλής.

 

2.Εάν πρέπει να πάρετε το κατοικίδιο ζώο σας έξω, κρατήστε το με ασφαλές λουρί ή κλεισμένο σε ένα κλουβί. Μερικά ζώα είναι περίεργα και μπορεί να θέλουν να προσεγγίσουν τα πλήθη ή την πηγή του θορύβου. Άλλα θα θελήσουν να τρέξουν μακριά από τους παράξενους ανθρώπους και δυνατούς ήχους. Εάν ο σκύλος σας είναι περίεργος και πιστεύετε ότι μπορεί να σας φύγει εύκολα, καλύτερα να παραμείνει στο σπίτι ασφαλής.

 

3.Εάν το πάρτι είναι μακριά από το σπίτι και το κατοικίδιο σας πρέπει να έρθει μαζί σας, βρείτε ένα «ασφαλές μέρος» για το ζώο σας μακριά από ξένους, δυνατή μουσική και χαοτικές καταστάσεις.

 

4.Βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιο σας δε θα καταναλώσει τροφές εμποτισμένες με λικέρ ή αλκοολούχα ποτά. Σύμφωνα με τη Γραμμή Βοήθειας Pet Poison, το αλκοόλ μπορεί να είναι τοξικό τόσο για σκύλους όσο και για γάτες με αποτέλεσμα τα ακόλουθα συμπτώματα, όπως, πρήξιμο, έμετο, διαστολή της κοιλιάς, χαμηλή αρτηριακή πίεση, αδυναμία, κατάρρευση, πιθανό κώμα και θάνατο. Επισκεφθείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι το ζώο σας έχει καταναλώσει οποιοδήποτε είδος αλκοόλ.

 

5.Προσέξτε τα λιπαρά τρόφιμα (όπως, ζαμπόν, μοσχάρι, λίπος κοτόπουλου και κόκαλα) μπορεί να καταναλωθούν κατά λάθος από τον μικρό σας φίλο. Οι λιπαρές τροφές μπορούν να δημιουργήσουν πεπτικά προβλήματα στο κατοικίδιο ζώο σας προκαλώντας του έμετο, διάρροια και φούσκωμα. Επιπλέον, όταν σχίζονται από τα δόντια μαγειρεμένα οστά είναι γνωστό ότι οδηγούν σε σχισμούς των εντέρων, του στομάχου και του οισοφάγου. Τα οστά μπορούν επίσης να κολλήσουν γύρω από τα δόντια, το σαγόνι, τον οισοφάγο, το στομάχι και τα έντερα και να καταλήξουν σε αποφράξεις που χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για να σώσουν τη ζωή του ζώου σας.

 

6.Προσοχή στη διακόσμηση της Πρωτοχρονιάς, συμπεριλαμβανομένων όλων αυτών των λαμπερών φωτισμών, των διακοσμητικών και των μπαλονιών. Τα ζώα χρησιμοποιούν το στόμα και τη γλώσσα τους για να εξετάσουν περίεργα νέα αντικείμενα και είναι πολύ εύκολο να καταπιούν αυτά τα αντικείμενα προκαλώντας τα ίδια είδη πεπτικών προβλημάτων που αναφέρθηκαν στα οστά.

 

  1. Διατηρήστε ενημερωμένα τα μικροτσίπ και τις ετικέτες εμβολιασμού των κατοικίδιων σας. Στα πάρτι πολλές φορές οι πόρτες μένουν ανοιχτές. Ακόμα κι αν έχετε κρεμάσει μια πινακίδα στην πόρτα του υπνοδωματίου σας με την ένδειξη «Μην ανοίγετε» ή αν έχετε τα κατοικίδια ζώα σας ασφαλή σε ένα κλουβάκι μέσα στο υπνοδωμάτιο, συμβαίνουν ατυχήματα. Βεβαιωθείτε ότι οι ετικέτες ταυτότητας κατοικίδιου ζώου και οι πληροφορίες του μικροτσίπ τους έχουν την τρέχουσα διεύθυνση και τους αριθμούς τηλεφώνου σας.

 

8.Κρατήστε σταθερό το πρόγραμμα του κατοικιδίου σας. Όσο πιο πιστά τηρείτε το πρόγραμμα τόσο μεγαλύτερη ασφάλεια θα νιώθει.

 

9.Χρησιμοποιήστε ολιστικές ηρεμιστικές θεραπείες για τα ζώα σας. Βάλσαμο λεμονιού, χαμομήλι, λεβάντα και βαλεριάνα είναι φυσικά βότανα που μπορούν να προστεθούν με ασφάλεια στα γεύματα του κατοικίδιου ζώου σας για να χαλαρώσουν τα νεύρα του και να επιτρέψουν στο κατοικίδιο σας να αισθάνεται πιο ήρεμο.

 

  1. Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας για να δώσετε στο κατοικίδιο σας φάρμακα κατά του άγχους κατά τη διάρκεια των διακοπών. Υπάρχουν διάφοροι τύποι φαρμάκων που διατίθενται για τα ζώα. Οι βενζοδιαζεπίνες (συνήθως Valium®) είναι ταχείας δράσης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες ή να συνδυαστούν με φάρμακα μεγαλύτερης διάρκειας για ταχύτερη ανταπόκριση και όταν απαιτείται λίγη περισσότερη βοήθεια. Υπάρχουν επίσης μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (η διφαινυδραμίνη ή Benadryl®) που μπορούν να είναι αποτελεσματικά. Παρακαλώ σημειώστε: ΜΗΝ επιχειρήσετε να δώσετε στο κατοικίδιο ζώο σας οποιοδήποτε είδος φαρμάκου χωρίς να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

 

  1. Ασκηθείτε ή παίξτε με το σκύλο ή τη γάτα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας για να απελευθερώσει τυχόν περίσσεια ενέργεια και να τον βοηθήσετε να παραμείνει ήρεμος το βράδυ. Η επιπλέον προπόνηση μπορεί επίσης να βοηθήσει το κατοικίδιο ζώο σας να κοιμηθεί γρηγορότερα.

 

12.Αφήστε το κατοικίδιο σας σε ένα ήσυχο δωμάτιο μακριά από τους επισκέπτες του πάρτι. Τα πάρτι μπορούν να προκαλέσουν υπερβολικό άγχος, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει ατυχήματα και συμπεριφορές που μπορεί να βλάψουν το κατοικίδιο σας. Εάν ο σκύλος ή η γάτα σας αισθάνεται πιο ασφαλής στο κλουβάκι τους τότε αφήστε να περάσουν το βράδυ με τα παιχνίδια τους. Βεβαιωθείτε ότι έχουν νερό και η γάτα σας έχει ένα κουτί με άμμο κοντά της.

 

13.Προστατέψτε το κατοικίδιο ζώο σας από τους ήχους πυροτεχνημάτων και άλλων δυνατών θορύβων που μπορεί να του προκαλέσουν φόβο και άγχος. Χρησιμοποιείστε θετικούς ήχους (όπως, ήχοι κύματος/βροχής, κλασική μουσική) σε ένα ήσυχο δωμάτιο για να αποσπάσετε την προσοχή του και να παραμείνει ήρεμο το βράδυ. Εάν η γάτα ή ο σκύλος σας παρακολουθεί τηλεόραση, ανοίξτε την αγαπημένη του εκπομπή για να τον απασχολήσετε.

 

  1. Μπορεί να θέλετε να σκεφτείτε να φύγετε από τη γειτονιά για το βράδυ. Εάν γνωρίζετε με βεβαιότητα ότι καμία από τις συμβουλές εδώ δεν θα βοηθήσει το έντονο άγχος του κατοικίδιου σας, μαζέψτε τα πράγματα που θα χρειαστείτε για μια νύχτα και στη συνέχεια πηγαίντε σε ένα πιο ήρεμο μέρος στην πόλης. Έχετε φίλους ή οικογένεια που ζουν σε ένα πιο ήσυχο μέρος; Αν μη τι άλλο, μπορείτε να βρείτε ένα ξεκούραστο, φιλικό προς τα κατοικίδια ξενοδοχείο για να περάσετε τη νύχτα, όπου εσείς και ο μικρός σας φίλος θα ξεκουραστείτε άνετα και χωρίς θόρυβο.

 

  1. Παρηγορήστε το σκύλο ή τη γάτα σας, αν απαιτείται. Χαϊδέψτε και κρατήστε τον, βουρτσίστε τον αν αυτό τον κάνει να νιώθει καλύτερα και αφήστε τον να κοιμηθεί κάτω από τα σκεπάσματα. Μπορείτε επίσης να διδάξετε στον εαυτό σας απλές τεχνικές μασάζ που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε το κατοικίδιο σας ήρεμο. Είναι εύκολο να βρείτε συμβουλές για το πώς να κάνετε μασάζ στο κατοικίδιο ζώο σας για να το χαλαρώσετε.

 

  1. Εάν αποφασίσετε να φύγετε έξω από την πόλη για τις διακοπές και θέλετε να αφήσετε το κατοικίδιο ζώο σας στο σπίτι, προγραμματίστε να είναι κάποιος στο σπίτι να το φροντίζει. Κάθε ειδικευμένος στο αντικείμενο γνωρίζει πως να φροντίσει τη γάτα ή το σκύλο σας και να τα ηρεμήσει.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Το Μυστικό του CricksyDog: Η Ιστορία του Τέο, του Πιστού Κύριου Γευσιγνώστη

Το Μυστικό του CricksyDog: Η Ιστορία του Τέο, του Πιστού Κύριου Γευσιγνώστη

Η ομάδα του CricksyDog ήταν πάντα αφοσιωμένη στην παραγωγή των καλύτερων τροφών και λιχουδιών για σκύλους. Σε αυτή τη διαδικασία, καθοριστικό ρόλο παίζει το κουτάβι ενός από τα μέλη της ομάδας μας: ο Τέο. Εδώ και τρία χρόνια, είναι ο κύριος δοκιμαστής και γευσιγνώστης...

Διαβάστε Περισσότερα
Σκύλοι και αλλεργίες: Αναγνώριση και αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας

Σκύλοι και αλλεργίες: Αναγνώριση και αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας

Οι σκύλοι, όπως και οι άνθρωποι, μπορεί να υποφέρουν από διάφορες αλλεργίες που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα της ζωής τους. Η σωστή αναγνώριση και θεραπεία είναι απαραίτητες για να μπορούν οι τετράποδοι φίλοι μας να ζουν μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή. Σε...

Διαβάστε Περισσότερα
Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών θηλυκή σκύλα ράτσας Ridgeback. Τι θα πρότεινες;

Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών θηλυκή σκύλα ράτσας Ridgeback. Τι θα πρότεινες;

Ερωτών: Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
646 κριτικές