Ο Δεκέμβριος είναι μήνας γιορτής και δε θέλατε με τίποτα να χαλάσει το κέφι σας, όπως, ένα επείγον συμβάν να σας οδηγήσει στην κτηνιατρική κλινική. Αυτές οι συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνουν οι χειμερινές σας διακοπές ευχάριστες για εσάς και το κατοικίδιο ζώο σας.

Προετοιμαστείτε

Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς να φτάσετε στην κτηνιατρική κλινική όλο το 24ωρο πριν συμβεί κάτι. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας εκ των προτέρων για το που θα πρέπει να τον πάτε και καλό θα είναι να έχετε δοκιμάσει τη διαδρομή ώστε εκείνη τη στιγμή που θα είστε αγχωμένοι να μην χάσετε το δρόμο. Να φυλάσσετε αυτούς τους αριθμούς σε ένα ευδιάκριτο μέρος.

Φαγητό

Κρατήστε τους ανθρώπους μακριά από τα κατοικίδια ζώα. Εάν θέλετε να μοιραστείτε λιχουδιές με τα ζώα σας καλό θα είναι να έχετε προμηθευτεί λιχουδιές σχεδιασμένες για κατοικίδια. Οι ακόλουθες τροφές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τα κατοικίδια ζώα:

 • Η σοκολάτα είναι πολύ σημαντική για αρκετούς ανθρώπους αλλά, για τα σκυλιά και τις γάτες είναι τοξική. Παρόλο που η τοξικότητα της κάθε σοκολάτες εξαρτάται από τον τύπο της σοκολάτας, το μέγεθος του ζώου και την ποσότητα που κατανάλωσαν, είναι ασφαλέστερο να μην υπάρχει καθόλου.
 • Άλλα γλυκά και αρτοσκευάσματα πρέπει επίσης να φυλάσσονται μακριά, διότι, περιέχουν ένα τεχνητό γλυκαντικό, την ξυλιτόλη, που βρίσκεται συχνά σε αρτοσκευάσματα, καραμέλες και τσίχλες και συνδέεται με ηπατική ανεπάρκεια ακόμα και με θάνατο στα σκυλιά.
 • Αποφάγια τραπεζιού, συμπεριλαμβανομένης της σάλτσας και του λίπους κρέατος, επίσης θα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από τα κατοικίδια ζώα. Πολλές τροφές που είναι υγιεινές για τους ανθρώπους μπορεί να είναι δηλητηριώδη για τα κατοικίδια ζώα, συμπεριλαμβανομένων των κρεμμυδιών, της σταφίδας και των σταφυλιών. Κατά τη διάρκεια των εορτών, όταν οι δικές μας διατροφές γίνονται πιο πλούσιες σε λίπη, τα αποφάγια του τραπεζιού μπορεί να είναι ιδιαίτερα παχυντικά και μη αφομοιώσιμα για τα ζώα και μπορούν να προκαλέσουν παγκρεατίτιδα.
 • Η ζύμη μπορεί να προκαλέσει επίσης προβλήματα στα κατοικίδια, συμπεριλαμβανομένων των επώδυνων αερίων και του δυνητικά επικίνδυνου φουσκώματος.

Στολισμός

Λαμπάκια και χριστουγεννιάτικα δέντρα κάνουν τις γιορτές πιο λαμπερές αλλά, θέτουν κινδύνους και πειρασμούς για τα κατοικίδια.

 • Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα μπορούν να ανατραπούν εύκολα αν τα κατοικίδια σκαρφαλώσουν πάνω τους ή προσπαθήσουν να παίξουν με τα λαμπάκια και τα στολίδια. Εξετάστε το ενδεχόμενο να δέσετε το δέντρο σας στο ταβάνι ή σε μια πόρταχρησιμοποιώντας μια πετονιά για να το στερεώσετε.
 • Τα πρόσθετα νερού για τα χριστουγεννιάτικα δέντρα μπορεί να είναι επικίνδυνα για τα κατοικίδια ζώα σας. Μην προσθέτετε ασπιρίνη, ζάχαρη ή οτιδήποτε στο νερό για το δέντρο σας εάν έχετε κατοικίδια ζώα στο σπίτι.
 • Τα στολίδια μπορούν να προκαλέσουν κινδύνους για τα κατοικίδια ζώα. Τα σπασμένα στολίδια μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς, πνιγμό, εντερική απόφραξη ή ακόμη και τοξικότητα. Κρατήστε τυχόν στολίδια μακριά από τα κατοικίδια ζώα σας, ιδιαίτερα εκείνα που παρασκευάζονται από ζύμη αλατιού ή άλλα υλικά με βάση το φαγητό.
 • Γιρλάντες και άλλα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά μπορεί να είναι δελεαστικά για να φαγωθούν από τα κατοικίδια σας. Η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει εντερικές αποφράξεις, μερικές φορές απαιτούν και χειρουργική επέμβαση. Εύθραυστα στολίδια ή διακοσμητικά μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς.
 • Ηλεκτρικά λαμπάκια μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα σε περίπτωση μάσησης των καλωδίων.
 • Τα λουλούδια και τα γιορτινά φυτά μπορούν να οδηγήσουν σε επείγουσα κτηνιατρική κατάσταση, εάν το κατοικίδιό σας ακουμπήσει ένα από τα παρακάτω. Η αμαρυλλίς, το γκι, το βάλσαμο, το πεύκο, ο κέδρος και το πουρνάρι είναι από τα κοινά φυτά που μπορεί να είναι επικίνδυνα και ακόμη και δηλητηριώδη για τα κατοικίδια ζώα που αποφασίζουν να τα καταναλώσουν. Οι Poinsettias μπορεί επίσης να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα. Το ASPCA διαθέτει λίστες φυτών που είναι τοξικά για σκύλους και γάτες.
 • Τα κεριά είναι ελκυστικά τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα κατοικίδια. Ποτέ μην αφήνετε ένα κατοικίδιο ζώο μόνο του σε μία περιοχή με αναμμένο κερί διότι, μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.
 • Τα ποτ πουρί πρέπει να φυλάσσεται μακριά από τα κατοικίδια ζώα. Το υγρό ποτ πουρί περιέχει αιθέρια έλαια και κατιονικά απορρυπαντικά που μπορούν να βλάψουν σοβαρά το στόμα, τα μάτια και το δέρμα του κατοικίδιου ζώου σας. Το στερεό ποτ πουρί μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αν καταναλωθεί.

Διοργάνωση πάρτι και επισκέψεις

Οι επισκέπτες μπορούν να αναστατώσουν τα κατοικίδια ζώα, όπως και ο θόρυβος και ο ενθουσιασμός των γιορτών. Ακόμα και τα κατοικίδια ζώα που συνήθως δεν είναι ντροπαλά μπορεί να γίνουν νευρικά σε μια γιορτινή συγκέντρωση. Οι παρακάτω συμβουλές θα μειώσουν το συναισθηματικό στρες στο κατοικίδιο ζώο σας και θα προστατεύσουν τους καλεσμένους σας από πιθανό τραυματισμό.

 • Όλα τα κατοικίδια ζώα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ένα άνετο, ήσυχο μέρος μέσα, εάν θέλουν να αποχωρήσουν. Βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιο ζώο σας έχει ένα δωμάτιο κάπου μακριά από τη φασαρία, όπου δεν θα ακολουθήσουν οι καλεσμένοι σας.
 • Ενημερώστε τους επισκέπτες σας εκ των προτέρων ότι έχετε κατοικίδια ζώα ή εάν άλλοι επισκέπτες μπορούν να φέρουν κατοικίδια στο σπίτι σας. Οι επισκέπτες με αλλεργίες ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (λόγω εγκυμοσύνης, ασθενειών ή φαρμάκων/ θεραπειών που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα) θα πρέπει να γνωρίζουν τα κατοικίδια σας ζώα (ειδικά τα εξωτικά κατοικίδια) στο σπίτι σας, ώστε να μπορούν να λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτούν.
 • Επισκέπτες με κατοικίδια; Εάν οι επισκέπτες ζητήσουν να φέρουν τα δικά τους κατοικίδια και δεν γνωρίζετε πώς θα τα πάνε, θα πρέπει είτε να απορρίψετε ευγενικά την πρότασή τους είτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εγκλιματισμό των κατοικίδιων μεταξύ τους, επιβλέποντας τις αντιδράσεις τους και λαμβάνοντας κάποια μέτρα για την αποφυγή τραυματισμών σε κατοικίδια ή ανθρώπους.
 • Τα κατοικίδια που είναι νευρικά γύρω από τους επισκέπτες θα πρέπει να βρίσκονται σε άλλο δωμάτιο ή στο κρεβάτι τους. Εάν το κατοικίδιο σας είναι ιδιαίτερα αναστατωμένο, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για πιθανές λύσεις.
 • Τα εξωτικά ζώα κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν άβολα και πολλές φορές και εκείνα αγχώνονται εύκολα στις συγκεντρώσεις. Κρατήστε τα μακριά από την οχλαγωγία των εορτών.
 • Προσέξτε τις πόρτες. Ακόμα κι αν τα κατοικίδια σας είναι άνετα κοντά στους επισκέπτες σας, φροντίστε να τα παρακολουθείτε, ειδικά όταν οι άνθρωποι εισέρχονται ή βγαίνουν από το σπίτι σας. Ενώ καλωσορίζετε τους επισκέπτες και συλλέγετε παλτά, ένα τετράποδο μέλος της οικογένειας σας μπορεί να ξεφύγει και να χαθεί.
 • Τα ταμπελάκια αναγνώρισης και τα μικροτσίπ μπορεί να επανενώσουν οικογένειες. Βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιο σας έχει την κατάλληλη ταυτοποίηση με τα τρέχοντα στοιχεία επικοινωνίας σας, ιδιαίτερα τα μικροτσίπ με ενημερωμένες και καταχωρημένες πληροφορίες. Με αυτόν τον τρόπο, αν βγουν έξω, είναι πιο πιθανό να επιστρέψουν. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας δεν διαθέτει ήδη μικροτσίπ, μιλήστε στον κτηνίατρό σας για τα οφέλη αυτής της απλής διαδικασίας.
 • Καθαρίστε το φαγητό από το τραπέζι, τους πάγκους και τους χώρους σερβιρίσματος όταν τελειώσετε με τη χρήση τους και βεβαιωθείτε ότι τα σκουπίδια τοποθετήθηκαν εκεί που το κατοικίδιο ζώο σας δεν μπορεί να φτάσει. Υπολείμματα γαλοπούλας ή κοτόπουλου ή άλλες μεγάλες ποσότητες κρέατος που υπάρχουν στα απορρίμματα, θα μπορούσε να είναι θανατηφόρο για το κατοικίδιο σας. Πετάξτε τα κόκκαλα και το δέρμα, τυλίγοντάς τα μέσα σε σακούλες. Θα πρέπει να είναι σκεπασμένα και ερμητικά κλειστά μέσα σε ένα κλειστό κάδο απορριμμάτων σε εξωτερικό χώρο (ή πίσω από μία κλειστή, κλειδωμένη πόρτα).
 • Τα απορρίμματα θα πρέπει να καθαρίζονται αμέσως και να πετιούνται σε σημεία που δεν μπορούν να φτάσουν. Επίσης, κορδέλες και άλλα διακοσμητικά που θα μπορούσαν να είναι δελεαστικά για το κατοικίδιο σας θα πρέπει να αφαιρούνται.

 Όταν Φύγετε από το Σπίτι

 • Αποσυνδέστε διακοσμητικά όταν δεν είστε εκεί. Οι γάτες και τα σκυλιά μπαίνουν συχνά σε πειρασμό να μασήσουν ηλεκτρικά καλώδια.
 • Πετάξτε τα απορρίμματα σας για να βεβαιωθείτε ότι δε θα τα αγγίξουν, ειδικά αν περιέχουν τροφές και υπολείμματα φαγητών.

Ταξίδι Διακοπών

Είτε παίρνετε τα κατοικίδια σας μαζί σας είτε τα αφήνετε πίσω, λάβετε αυτές τις προφυλάξεις για να τα προστατεύσετε κάθε φορά που ταξιδεύετε. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τα ταξίδια με κατοικίδια ζώα.

 • Οι διεθνείς ταξιδιωτικοί κανονισμοί απαιτούν από κάθε κατοικίδιο που έχετε μαζί σας να έχει πιστοποιητικό υγείας από τον κτηνίατρό σας – ακόμα και αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο. Ενημερωθείτε για το τι ισχύει για την κάθε περιοχή ή Χώρα και στη συνέχεια, επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας για να λάβετε το απαραίτητο πιστοποιητικό εντός των προθεσμιών που απαιτούνται. Ακόμη και οι τάρανδοι του Άγιου Βασίλη πρέπει να πάρουν πιστοποιητικά υγείας για την ετήσια πτήση τους σε όλο τον κόσμο.
 • Τα κατοικίδια ζώα στα οχήματα πρέπει πάντα να είναι ασφαλή και να μην αφήνονται ποτέ μόνα τους στο αυτοκίνητο σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Σωστή συγκράτηση σημαίνει τη χρήση μιας ζώνης ασφαλείας και επίσης, θα πρέπει να βρίσκονται σε θέση μακριά από αερόσακους. Ποτέ μην μεταφέρετε το κατοικίδιο ζώο σας στο κρεβάτι ενός οχήματος.
 • Εάν ταξιδεύετε αεροπορικώς και σκέφτεστε να πάρετε το κατοικίδιο ζώο σας μαζί σας, μιλήστε πρώτα με τον κτηνίατρό σας. Τα αεροπορικά ταξίδια μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ορισμένα κατοικίδια, ειδικά τα σκυλιά με κοντή μύτη. Ο κτηνίατρός σας είναι το καλύτερο άτομο που θα σας συμβουλεύσει σχετικά με την ικανότητα του δικού σας κατοικίδιου να ταξιδεύει.
 • Θα πρέπει να πακετάρετε και για το κατοικίδιο σας εκτός από τον εαυτό σας, εάν πρόκειται να ταξιδέψετε μαζί. Εκτός από τις τροφές και τα φάρμακα του κατοικίδιου σας, θα πρέπει να έχετε μαζί σας αντιγράφα του ιατρικού ιστορικού του, πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε το κατοικίδιο σας εάν χαθεί, κουτί πρώτων βοηθειών και άλλα είδη. Ανατρέξτε στις Συχνές ερωτήσεις για τα ταξίδια με τα κατοικίδια σας για την πλήρη λίστα.

  Ταξίδι με τον σκύλο σας; Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας για να μάθετε πώς να προστατεύσετε καλύτερα το κατοικίδιο σας από τη γρίπη του σκύλου και άλλες μεταδοτικές ασθένειες και να βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιο σας έχει κάνει τα απαραίτητα εμβόλια.

  Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

  Το Μυστικό του CricksyDog: Η Ιστορία του Τέο, του Πιστού Κύριου Γευσιγνώστη

  Το Μυστικό του CricksyDog: Η Ιστορία του Τέο, του Πιστού Κύριου Γευσιγνώστη

  Η ομάδα του CricksyDog ήταν πάντα αφοσιωμένη στην παραγωγή των καλύτερων τροφών και λιχουδιών για σκύλους. Σε αυτή τη διαδικασία, καθοριστικό ρόλο παίζει το κουτάβι ενός από τα μέλη της ομάδας μας: ο Τέο. Εδώ και τρία χρόνια, είναι ο κύριος δοκιμαστής και γευσιγνώστης...

  Διαβάστε Περισσότερα
  Σκύλοι και αλλεργίες: Αναγνώριση και αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας

  Σκύλοι και αλλεργίες: Αναγνώριση και αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας

  Οι σκύλοι, όπως και οι άνθρωποι, μπορεί να υποφέρουν από διάφορες αλλεργίες που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα της ζωής τους. Η σωστή αναγνώριση και θεραπεία είναι απαραίτητες για να μπορούν οι τετράποδοι φίλοι μας να ζουν μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή. Σε...

  Διαβάστε Περισσότερα
  Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών θηλυκή σκύλα ράτσας Ridgeback. Τι θα πρότεινες;

  Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών θηλυκή σκύλα ράτσας Ridgeback. Τι θα πρότεινες;

  Ερωτών: Η Μπέλλα δεν τρώει την ξηρά τροφή. Από πολύ μικρή ηλικία έπαιρνε πάντα κονσέρβα και τώρα θα θέλαμε να τη μεταφέρουμε στην ξηρά τροφή. Της έχω αγοράσει αρκετές ποικιλίες, αλλά δεν θέλει να τις αγγίξει. Πώς μπορώ να την συνηθίσω; Η Μπέλλα είναι μια δύο ετών...

  Διαβάστε Περισσότερα
  Επαληθεύτηκε ανεξάρτητα
  646 κριτικές